RSS
sobota, 24 września 2016
Botwinka, zupa zwana też boćwinka.

W zaczarowanym ogrodzie na balkonie wyrosły mi w donicy młode liście buraków, których jest za dużo i kilka, mimo podlewania, usycha. 

Wycięłam więc pęczek liści, zielonych i lekko zmieniających barwę na jesienną, zanim uschną.

Zupa z botwinki potrzebuje:

wywar z włoszczyzny ( kostka, dla początkujących)

ząbek czosnku

cebulka

listek laurowy

sól

sok z połówki cytryny

Nie dodałam śmietany, ani cukru, ale można.

Dodałam trochę soku z buraka, dla koloru i posiekany suszony koperek, który w donicy nie doczekał się deszczu, ani podlewania.

Do garnka wlewamy wodę i wywar z włoszczyzny, umytą i posiekaną botwinkę, czosnek w drobnych kawałakch, lub przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, listek laurowy. Całość solimy i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy sok wycisnięty z połówki cytryny.

Zupa jest lekka, świeża i bardzo smaczna :)

 

 

16:07, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 lipca 2016
Sałatka z rzodkiewką, marchewką i ogórkiem.

 Zrobiłam tę sałatkę, bez żółtej papryki, z małymi pomidorkami.  Czerwona cebula ma delikatny smak, rzodkiewki są ostrzejsze, olej lniany nie narzuca się, niknie w warzywach i przyjemniej jest tak go jeść, niż wypijać całą łyżkę. Nie dodałam bazylii, ale i bez tego sałatka jest pyszna. Smacznego :)

"2 garście rukoli
2 garście liści z młodych buraczków
1 tarta marchewka
1 żółta papryka
1 pęczek rzodkiewek
1 średniej wielkości zielony ogórek
1 mała czerwona cebula pokrojona w cieniutkie plasterki

1 garść liści bazylii ( ja dodałam tę ciemną z fioletowymi listkami i zieloną)

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju lnianego

1/4 łyżeczki soli morskiej

 

Cebulę pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Można do tego użyć, szatkownicy do ogórków. Cebulę delikatnie posolić i zalać sokiem z cytryny.
Marchew, ogórek i rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki. Podobnie jak cebulę można to zrobić na szatkownicy. Paprykę pokroić w paseczki lub jak lubisz.

Do miski włożyć wszystkie sałatę, warzywa, bazylię, dodać cebulę wraz z sokiem z cytryny, olej lniany i dokładnie wymieszać. Idealna sałatka do zjedzenia od razu."

Przepis z blogu:

http://gurbacka.pl/3-zdrowe-salatki-na-kolacje-ktore-ulatwiaja-odchudzanie/

13:33, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 czerwca 2016
Co zrobić z młodym kalafiorem, czyli wiosenna zupa i sałatki.

Kalafiora, po usunięciu liści i wycięciu głąba dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka z wodą, razem z obranymi ziemniakami, listkiem laurowym i zielem angielskim. 

Po ugotowaniu możemy mieć zupę kalafiorową z ziemniakami, którą posypujemy natką pietruszki i koperkiem, dodajemy soli, pieprzu, można przyprawić zupę śmietaną.

Drugi wariant zupy to zupa-krem, którą otrzymujemy po zmiksowaniu wszystkich składników.

Marchewka i tradycyjna włoszczyzna, jeśli ktoś lubi, też może ugotować sie w tej zupie, ale nie jest konieczna.

Wyłowione różyczki kalafiora i ziemniaki mieszamy z pokrojonym pomidorem, cebulą, ogórkiem kiszonym, lub korniszonem, albo świeżym i posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Wersja z cebulą, lub bez cebuli, z czosnkiem, z awokado, z marchchewka, z brokułami, z kukurydzą, też jest pyszna. Możliwości sałatkowych jest wiele. Warzywa mają dość wilgoci, więc nie potrzebujemy sosu. Jednak, jeśli ktoś lubi, może polać całość sosem z oliwy, soku z cytryny i odrobiną soli, albo sosem z jogurtu i majonezu, albo wymieszać z majonezem.

Są to najprostsze, smaczne, sprawdzone przeze mnie przepisy, na potrawy z młodym kalafiorem.

Smacznego :)

11:49, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 grudnia 2015
Grzaniec.

Składniki:

pół butelki czerwonego wina (375 ml)

pół cytryny

mandarynka

dwa gożdziki

cukier do smaku

Umyte dokładnie owoce tniemy w szóstki, w skórkę mandarynki wbijamy dwa gożdziki, wlewamy do garnka wino, wzrucamy pozostałe składniki i podgrzewamy do temperatury wrzenia, po czym odstawiamy na pół godziny. Zabrakło w domu laski cynamonu, który tradycyjnie dodaje sie do grzańca, ale i bez tego dodatku grzaniec wyszedł znakomity. Na zdrowie! :)

15:00, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 września 2015
Sos musztardowo-koperkowy.

musztarda ( 3 lyzki)

sok z cytryny ( 1 lyzka)

oliwa z oliwek ( 1 lyzka)

sol pieprz (do smaku)

swiezo pokrojony koperek ( 2 lyzeczki)

Wszystkie skladniki mieszamy w miseczce, odstawiamy na godzine, zeby smaki sie przegryzly.

13:14, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 maja 2015
Eksperymentuje, czyli paczuszki z mlodej kapusty i ziemniakow.

Mlode ziemnaiki z koperkiem i mloda kapusta juz mi sie przejadly, surowka z mlodej kapusty z marchewka tez, wiec przystapilam do eksperymentowania.

Wzielam szesc lisci kapusty, z ktorej usunelam glab, latwo odeszlo, wiec nie wrzucalam kapusty na chwile do osolonego wrzatku, ale jesli liscie stawiaja opor, to trzeba od garnka z wrzatkiem zaczac.

Dwanascie mlodych ziemniakow, podgotowanych, ale twardych, pozawijalam w liscie kapusty, po dwa w jeden lisc. Liscie mozna zawijac jak golabki, albo przekluwac drewnianymi ostrymi patyczkami, zeby sie trzymaly razem.

Na dno plaskiego garnka wlalam oliwe z oliwek, nie za malo, nie za duzo, na oko i poukladalam ciasno paczuszki z ziemniakami w lisciach kapusty. Polalam calosc pomidorami z puszki, mozna tez wykorzystac przecier pomidorowy z woda, albo pociac obrane ze skorki dojrzale jak na zupe pomidory. Zalalm calosc woda, aby przykryc paczuszki. Dorzucilam kostke bulionu warzywnego. Wycisnelam sok z polowki cytryny, a takze wykroilam reszte cytryny, dorzucilam do wywaru bez pestek i skorki. Dolalam szklanke bialego wina, ktora pozostala w butelce w lodowce od niepamietnych czasow i wypic tego wina juz bym nie chciala, ale zagotowac w sosie jeszcze bylo mozna. Dosypalam troche kminku, soli i zmielonego w mlynku pieprzu. Pocielam koperek, lodyzki i troche piorek, reszte pozostawiajac do posypania zielenina na talerzu. Zalewa smakuje wybornie, paczuszki na malym ogniu pod przykryciem dusza sie. 

Co jakis czas sprawdzam widelcem miekkosc.

Na zakonczenie wylowie paczuszki lyzka cedzakowa, poleje na talerzu sosem, ktory powstanie po odparowaniu nadmiernej ilosci wody; zawsze mozna zdjac na koniec przykrywke i obserwowac, jak sos wyglada. Nie jestem zwolenniczka zageszczania maka i smietana, ale jesli ktos lubi, mozna. Posypie natka koperku i natka pietruszki.

Smacznego! :)

13:29, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 sierpnia 2014
Salmorejo.

Przepis na hiszpanska potrawe, wedlug Patryka Minkiewicza:

Olej z oliwek, dwa zabki czosnku, bardzo dojrzale pomidory, czerstwa, kilkudniowa bagietka. Wszystko razem mieszamy, wstawiamy do lodowki i mamy zupe pomidorowa kremowa, w stylu gazpacho. Mozna dodac troszeczke octu i trzeba pamietac o dodaniu soli do smaku.

Fot. Partyk Minkiewicz.

Smacznego !

15:09, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Uzdrawiająca i odmładzająca omasta oliwno-lniana

Wyprobowalam ten przepis bez soku z jablek, zamiast oleju lnianego wrzucilam siemie lniane do oliwy z oliwek, czosnku i ziol prowansalskich. Ta mieszanka z chlebem jest bardzo smaczna. Wyprobuje rowniez do salaty i bede czekala na pozytywne efekty :)

"Stosuj codziennie jeśli masz ból mięśni i czujesz sztywność i ból w stawach, często jest Ci zimno, masz suchą skórę, czujesz zmęczenie i nadmiar stresu, cierpisz na fibromialgię. Jest to omasta idealna dla osób mającysh wysoki cholesterol, cukier, problemy z krążeniem, problemy z ciśnieniem, a także uwaga bardzo pomocna w chorobach autoimmunologicznych ( np. niedoczynność tarczycy hashimoto, toczeń, rzs, reumatyzm, astma, łuszczyca, niedoczynnośc nadnerczy, choroba Addisona, łuszczyca, bielactwo, SM, cukrzyca, miastenia, choroba Parkinsona i itp. ). Również jeśli masz różnego rodzaju wypryski i zaskórniki warto wdrożyć do codziennego menu naszą omastę. Jeśli cierpisz na syndrom przewleklego zmęczenia czy wypalenia zawodowego, masz przedwcześnie siwe włosy to jest to również coś dla Ciebie. Omasta ta bardzo polecana jest na zimę zamiast masła, smalcu, margaryny, śmietany czy majonezu, który najczęściej robiony jest z oleju sojowego. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej oraz niskocholesterolowej. Mimo kalorii również bardzo polecana osobom na diecie odchudzającej. 

Składniki:

1 szlanka oliwy z oliwek, 1/4 szklanki oleju lnianego, zioła prowansalskie z gotowej mieszanki ( oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek ), 10 ząbków czosnku, sól, opcjonalnie sok jabłkowy.

Wlewamy oleje do jednego naczynia, wyciskamy do olejów czosnek, dodajemy sól i roztarte w dłoniach lub moździeżu zioła prowansalskie. Zioła mogą być również swieże, wtedy trzeba je drobniutko posiekać przed dodaniem. Do całości można dodać sok jabłkowy wtedy smak omasty będzie bardziej winny. Wstawiona na kilka godzin do lodówki ma jeszcze lepszy smak.

Podajemy do pieczywa, pierożkow i makaronów, ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw i oczywiście surówek i sałatek oraz serów i ryb. Omasta z samej oliwy z oliwek z czosnkiem i ziołami to jeden z sekretów zdrowia i urody diety śródziemnomorskiej."

Przepis pochodzi ze strony : http://vrota.pl/2014/08/uzdrawiajaca-i-odmladzajaca-omasta-oliwno-lniana/

Smacznego :)

15:31, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 sierpnia 2014
Faszerowane ogorki (przepis wegetarianski).

Wczoraj zrobilam faszerowana cukinie. Przypadkiem znalazlam przepis na faszerowane ogorki, ktorych nie zapieka sie w piekarniku, tyko dusi w rondlu. Przepis dostosowalam do swoich przyzwyczajen, jest wegetarianski. Mam dopiero zamiar go wyprobowac.



Skladniki:

  • 5 ogórków
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka koperku
  • ½ szkl. śmietany
  • mały przecier pomidorowy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:



  1. Obraną cebulę posiekać po czym wrzucić ją na patelnie z rozgrzanym olejem i zeszklic
  2. Następnie ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
  3. Wrzucić jeszcze posiekany koperek i całość dokładnie wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Natomiast ogórki dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na połówki.
  6. Delikatnie wydrążyć z nich miąższ.
  7. Powstałe łódeczki napełnić farszem.
  8. Przełożyć całość do rondelka.
  9. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu około 20 minut.
  10. Na koniec dodać jeszcze śmietanę oraz pomidorki koktajlowe.

Do farszu dodam rowniez wydrazony miazsz, a jako tluszcz - jak zwykle u mnie - oliwa z oliwek.

Przepis z miesem, na podstawie ktorego zrobie swoje faszerowane ogorki,  znajduje sie tu: http://przepisy.cc/faszerowane-ogorki/warzywa-2/1318

Smacznego :)

14:02, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 sierpnia 2014
Bialy chlodnik.

Biały chłodnik:

"pokroić w kostkę gotowane, zimne ziemniaki, ogórki, rzodkiewkę, dodać posiekany szczypior i koperek, zalać wszystko jogurtem."

Z przepisu, ktory  podal Maciej Nowak, usunelam - jako wegetarianka - "kawałek chudej wędliny (np. piersi z indyka)", dodalam przecisniety przez praske czosnek, mniej szczypioru i rzodkiewki. Jest to, jak napisal Maciej,  chlodnik jego rodzicow. 

Smacznego :)

16:07, sad.a.5
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4